CENA TAXI - nedivte se rozdílům

CELKOVÁ CENA SLUŽEB JE OVLIVNĚNA MNOHA FAKTORY
 
Nemylte se v tom, že služba je ukončena dojetím na Vámi určené místo. Služba je ukončena v momentě, kdy zaplatíte obnos, který naúčtoval taxametr - a stisknutím tlačítka taxikář dá pokyn taxametru, aby vytisknul doklad o zaplacení. Tudíž nelze po taxikáři chtít účtenku dřív, než mu zaplatíte. Do doby, než zaplatíte, může taxametr stále čekací dobu počítat.
 
Nemůžete považovat za krádež naúčtovanou dobu strávenou při čekání, jež vyžaduje dopravní situace (křižovatky, kolony, žel. přejezdy a pod). Nelze považovat za krádež ani to, kdy na Vás taxikář někde čeká - např. na pumpě, než provedete nákup, nebo než si dojdete domů pro peníze na zaplacení. Nedivte se, že když např. po nákupu nasednete znovu do vozidla, je částka na taxametru patřičně vyšší.
 
Že jste jednou zaplatili méně a jednou podstatně více peněz při ujetí relativně stejné vzdálenosti ?
Pokud jedete stejnou taxislužbou, neměl by být rozdíl v ceně příliš patrný - pokud ovšem někde výrazněji nečekáte, nebo pokud Vám taxikář nenaúčtoval přirážku např. za převoz nákladu či zvířete.
Dalším faktorem rozdílné ceny může být počet přepravovaných osob - za přepravu více než 4 osob (pokud to vozidlo umožňuje) může taxikář použít vyšší sazbu.
Taxikář též může účtovat dobu, po kterou poskytuje služby zákazníkovi spojených s přepravou , jako např. nakládání a vykládání zavazadel, jejich ruční přeprava a pod.
 
Pokud jedete pokaždé s jinou firmou, nesmí Vám být divné, že pokaždé zaplatíte i jinou cenu za ujetí stejné vzdálenosti (např. z centra domů). Každá taxislužba má ceny jiné, stejně jako když koupíte motorový olej v obchodě s autopotřebami a nebo na bezínové pumpě. Také neříkáte obsluze čerpacích stanic, že Vás okradli. Tam, stejně jako u taxíků, máte možnost se podívat, kolik to stojí a podle toho se rozhodnout, zda koupíte, či nikoliv.